Find mere om:
En digters teater | musik.guide.dk

En digters teater

Skuespil: Herman Bangs dramatisering af romanen ”Mikaël” udgivet for første gang.

Herman Bang & Sven Lange:

MIKAËL

Skuespil i 5 akter

Med indledning og kommentarer af Knud Arne Jürgensen

144 s., hb., 180 kr.

C.A. Reitzels forlag

UDKOMMER I DAG

[x] [x] [x] [x]

Det forunderlige ved den langstrakte og omfattende fejring af Herman Bangs 150-år i fjor er, at den stort set ikke har handlet om de romaner og noveller, hans eftermæle primært hviler på. Tværtimod begynder den kritiske udgave af hans prosa, som Dansk Sprog- og Litteraturselskab står for sammen med People's Press, først at komme senere i 2008.

Til gengæld er der i adskillige omgange blevet kastet lys over de mere ukendte sider af Bangs store produktion. Vi har fået de fire formidable bind ”Vekslende Themaer” med hans ungdomsjournalistik (DSL/C.A. Reitzel), Martin Zerlang har i ”Herman Bangs København” (Politikens Forlag) fokuseret på tilflytteren Bangs centrale rolle som skildrer af hovedstadens udvikling til moderne storby, og forskningsbibliotekar Knud Arne Jürgensen har i ”Dramaturgiske Pennetegninger” (Syddansk Universitetsforlag) samlet højdepunkterne - de er mange - i Bangs virke som teateressayist.

Det glemte drama


Det er også Knud Arne Jürgensen, der står for noget så opsigtsvækkende som en førsteudgivelse af et hovedværk af Bang. Eller helt præcist: Hans og kritikeren Sven Langes aldrig før udgivne, endsige opførte dramatisering af hans næstsidste roman, ”Mikaël”, der i Bangs sidste leveår også var fast inventar på hans oplæsningsturnéer.

Dramatiseringen fra 1910 af den seks år ældre roman blev glemt formentlig som følge af Bangs død to år senere. Til gengæld blev der lavet stumfilm over romanen såvel i Sverige af Mauritz Stiller (under titlen ”Vingarna”) som i Berlin af Carl Th. Dreyer, ligesom Gerz Feigenberg for få år siden lavede en teaterversion af den.

Først nu er Bangs egen version imidlertid kommet for en dag, af Knud Arne Jürgensen forsynet med omfattende introduktion og noteapparat. Den er dybt fascinerende at læse, ligesom det vil være engang at se den opført.

Geniromantik


Romanen kan være hård kost selv for den mest entusiastiske Bang-læser. Men det er ikke, fordi fortællingen om den aldrende kunstner, hans unge mandlige protegé og vistnok elsker, og den modne kvinde, der kommer imellem dem, er det tætteste, Bang i nogen roman kom på at formulere sin homoseksualitet og dens omkostninger eksplicit.

Det er derimod, fordi det - hvad der også gælder dramatiseringen - foregår i en selv for Bang sjælden grad af højstemt, klaustrofobisk, selvmedlidende geniromantik, alle de store temaer om alder, klasseforskelle og forbudt kærlighed ufortalt.

Man må være lovlig undskyldt, hvis man bagefter mest af alt har lyst til at storme den nærmeste bar, bestille en flok guldøl, lægge an på nogle tomhjernede blondiner og høre noget heavyrock.

Til gengæld er dramatiseringen et unikt eksempel på det praktiske teatermenneske Bang. I sin sidekarriere som instruktør og skuespiller satte han over 80 forestillinger op både i Danmark og udlandet, og det kan mærkes i de minutiøse regianvisninger, ofte helt ned i personernes og lysets mindste bevægelser.

Samtidig får man i sagens natur Bang som rendyrket dialogkunstner. Hele den anelsesfulde, skyggeagtige fortællerstemme er væk, og alt, hvad der skal fortælles, bliver sagt eller vist direkte gennem bevægelser, lys og rekvisitter.

Derigennem bliver det så klart som nogensinde, hvor fantastisk en replikforfatter han også var. For undervisere i Bangs teknik og univers er skuespiludgaven af ”Mikaël” en guldgrube, og man kan tillige vælge at arbejde modsat - gå fra dramatiseringen tilbage til romanen og se, hvor virtuost et samspil, han efterhånden havde udviklet mellem personernes replikker og beskrivelserne ind imellem.


Udgivelsen af ”Mikaël” - og 86-års dagen for Bangs død - markeres i aften kl. 19.00 i København med et arrangement i Den Sorte Diamant. Her deltager udover Knud Arne Jürgensen skuespillerne Tammi Øst, Christian Tafdrup og Søren Spanning samt Morgenavisen Jyllands-Postens teaterredaktør Henrik Lyding.

Herman Joachim Bang

Født den 20. april 1857 som præstesøn i Adserballe på Als, senere opvokset i Horsens, fra midten af 1870'erne bosat i København.

1879: Forfatterdebut med essaysamlingen ”Realisme og realister”.

1880: Skønlitterær debut med novellesamlingen ”Tunge melodier”.

1880: Romandebut med ”Håbløse slægter”, der beslaglægges af politiet for usædelighed.

?Senere litterære hovedværker bl.a. ”Ved vejen” (1886), ”Stuk” (1887), ”Tine” (1889), ”Ludvigsbakke” (1896),

erindringsbøgerne ”Det hvide hus” (1898) og ”Det grå hus” (1901), ”Mikaël” (1904) og ”De uden fædreland” (1906).

Desuden omfattende virke som journalist, teaterkritiker, instruktør og skuespiller.

Flere udlandsophold, blandt andet som følge af den såkaldte ”Sædelighedsskandale i 1906”, hvor forfatteren Johannes V. Jensen håner Bang for hans homoseksualitet.

Død den 29. januar 1912 i Ogden City, USA underen foredragsturné.

Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...