Find mere om:
Det store sære rockkollektiv | musik.guide.dk

Det store sære rockkollektiv

<p> Queens Of The Stone Age ændrer hele tiden besætning. Om kort tid giver den amerikanske gruppe koncert i KB Hallen. </p>

Hvis Queens Of The Stone Age var et tog ved en perron, ville der være masser af musikere, der steg på og af.

Der findes nemlig ikke ret mange andre bands, der i den grad ændrer besætning som det amerikanske rockband.

En snes musikere kan således hævde, at de i en kortere eller længere periode har været medlem af bandet med den uskønne men bredt accepterede forkortelse QOTSA.

Blandt dem er solisten Mark Lanegan og Foo Fighters-chefen Dave Grohl.

Målet er udvikling

Hovedfiguren i det koncertaktuelle band har altid været Josh Homme, der har været med siden begyndelsen for en halv snes år siden. Den med næststørst QOTSA-erfaring er guitaristen Troy Van Leeuwen.

»Målet er hele tiden at udvikle sig. Så længe vi gør det, fortsætter bandet,« konstaterer han.

»Min oplevelse er, at Queens Of The Stone Age bliver stadig bedre for hver plade, der går. Det er, som om vi hele tiden når ind til en ny og klarere definition af, hvad vi vil,« mener guitaristen, der ser det nuværende persongalleri som en styrke i studiet og på scenen.

Kommende album

»Man finder en masse kreativitet hos alle medlemmer,« siger han.

»Der er flere, som skriver musik, der kan bruges på et kommende album, og alle er indstillet på at tage et ansvar, når vi spiller koncerter. Det sidste er vigtigt, da vi fra show til show ønsker at ændre på tingenes tilstand - og det er for mig en nøgle til det at være musiker,« siger Troy Van Leeuwen.

»For når man skal forandre sig i løbet af en koncert, skal det ske i en dialog med publikum. Derfor skal man i løbet af en koncert også mærke efter, hvad der fungerer for tilhørerne.«

"Jeg er freelancer"

Selv om Troy Van Leeuwen har været en del af QOTSA i cirka fem år, har han ikke en kontrakt, der fastslår, at han er medlem af gruppen, der senest udgav albummet ”Era Vulgaris”.

»Jeg er freelancer og i bandet, fordi jeg har lyst. Jeg behøver ikke at være her og ved i øvrigt ikke, hvor længe kontrakten mellem band og pladeselskab gælder. Det er udelukkende et anliggende for Josh,« konstaterer Troy Van Leeuwen.

Alligevel har han en holdning til forretningen Queens Of The Stone Age, der udgiver musik og turnerer i en tid, hvor cd-salget falder, mens musikfans elsker at tage til koncert.

»Vi tjener primært penge ved at turnere. Men bandet holder selvfølgelig ikke op med at indspille plader, og derfor skal man naturligvis også fokusere på, hvordan kommende album bedst muligt kommer ud til fans og musikforbrugere,« siger guitaristen.

Nej til Radiohead-model

Han ser dog ikke en fremtid for sig, hvor Queens Of The Stone Age giver alverdens musikforbrugere mulighed for at downloade et helt album efter betal-hvad-du-vil-princippet. Det gjorde det britiske rockband Radiohead i fjor med pladen ”In Rainbows”. Siden er pladen blevet udgivet på traditionel vis.

»Radiohead gjorde, hvad de skulle gøre, og det har fungeret for dem. Men det ville nok ikke fungere for os, da vi har en anderledes fanbase.«

Queens Of The Stone Age. KB Hallen, København, søndag den 24. februar. Der er stadig billetter til salg hos Billetlugen.

Queens Of The Stone Age (QOTSA) anno 2008

  • Josh Homme
  • Troy Van Leeuwen
  • Joey Castillo
  • Dean Fertita
  • Michael Shuman
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...