Find mere om:
I den 11. time | musik.guide.dk

I den 11. time

Bud på klassiske cd'er som julegaver her i slutspurten.

Måske kan det nås at lytte til operaens verdensstjerner synge musik med tilknytning til julen. Cd'erne er kommet frem i forretningerne her i den 11. time.

”Christmas With The Divas” er en kassette med genudsendelser af fire ret korte cd'er med Kiri Te Kanawa, Leontyne Price, Joan Sutherland og Renata Tebaldi, fire store divaer fra tre verdensdele. Dansk jul er det ikke, men det er et godt internationalt bud på julehøjtideligheden i mange nuancer og meget fornemme udførelser (Decca 478 2104, fire cd'er, lavpris).

Man kan supplere med eller i stedet vælge ”Christmas Voices”, et dobbeltsæt med 30 arier og sange med tilknytning til julen. De fire ovennævnte divaer er kun med i seks af numrene. Man får også Pavarotti, Carreras, Domingo, Bartoli, Fleming, Alagna, Gheorghiu, Netrebko, Terfel og andre.

Det må være en lise at lytte til i mange hjem (Decca 478 2093, to cd'er til prisen af én).

Den danske Salmeduo synger ikke, men spiller og bearbejder på klarinet og saxofoner (Christian Vuust) og klaver (Hans Esbjerg) 15 fine salmemelodier, og det er en god forandring, som mange vil værdsætte.

Musikken går fra den middelalderlige folkemelodi ”Sov sødelig, sov blødelig” over den godt 400 år gamle tyske melodi ”En rose så jeg skyde” over dansk romantik med Henrik Rungs ”Kirkeklokke! mellem ædle malme” og Emil Hartmanns ”Som forårssolen morgenrød” til Fuzzys ”De dybeste lag i mit hjerte” (Aero Musik, distribution www.pladekisten.dk).

Glamourøs skilsmisse


Til slut i julesalget er der kommet en fin cd-udgivelse af en følsom sangeropera fra begyndelsen af 1900-tallet, Mascagnis ”L'amico Fritz” (Vennen Fritz) med Roberto Alagna og Angela Gheorghiu. Den blev optaget i september 2008 på Deutsche Oper i Berlin.

Teksthæftets cover viser den udmærkede dirigent Alberto Verensi. Tiden var måske ikke til et fælles billede af Gheorghiu og Alagna? Man kan på begges hjemmeside læse, at de nu (endelig) er blevet separeret og er glade ved det. Men de danner stadig et fremragende sangerpar og er her fortræffelige afløsere for Pavarotti og Mirella Freni på EMI.

Det er meget charmerende musik, og selv om man ikke plukker kirsebær (det handler en smuk duet om) nu i december, kan man varme sig med musikken (DGG 00289 477 8358, to cd'er).

Nytårsmusik


Vi må regne ”Idomeneo” med blandt Mozarts store operaer. Det er en såkaldt opera seria, mere stiv og gammeldags i formen, men musikken er genial og dejlig. Vi erindrer om sættet, fordi Den Jydske Opera tager på turné med operaen i begyndelsen af 2010.

René Jacobs har indspillet ”Idomeneo” som sin femte Mozart-opera. Freiburger Barockorchester spiller smidigt nuanceret med de klanglige landvindinger, som Jacobs opnår med barokinstrumenter og en lavere tonehøjde.

Sangerbesætningen kan, hvad den skal. Richard Croft har det vanskelige tenorparti son Idomeneo. Udvid Mozart-samlingen med nye glæder (Harmonia Mundi HMC 902036.38, tre cd'er).

Franz von Suppés ”Pique Dame” (Spar dame) er en kort wieneroperette på kun 56 minutter, men de er herlige. Instrumentationen er flot og melodierne festligt medrivende. Lad os bare kalde det nytårsmusik. En så fremragende dirigent som Michail Jarowski leder festfyrværkeriet med udmærkede, om end ret ukendte sangere (cpo 777 480-2).

Årets pladekunstner


Årets klassiske pladekunstner må være den tyske tenor Jonas Kaufmann, der har indtaget tenorernes verdensscene. Hans anden solo-cd er en triumf. Han synger Wagners ”Lohengrin”, som han gør det i Bayreuth til sommer, og han satser på den tyske romantik og bruger som ledeord længsel: Sehnsucht.

Den går fra Mozarts ”Tryllefløjten”, som Kaufmann understreger slet ikke er beregnet for børn, over Beethoven og Schubert til Wagner. Han synger også Siegmund og Parsifal meget bevidst med italiensk teknik og næsten bel canto-lethed.

Det ville Wagner ikke have haft noget imod. Orkesterdelen er fremragende med Mahler Chamber Orchestra dirigeret af Claudio Abbado (Decca 478 1964).

Kaufmann og Angela Gheorghiu danner også et pragtfuldt par i ”Madama Butterfly” under Pappano (EMI 2 64187, to cd'er).

Morsom udgivelse


Lad os slutte med årets morsomme udgivelse. Erik Satie var herligt skævt i hovedet.

Pianisten Alexandre Tharaud har på to cd'er samlet et væsentligt udvalg af hans værker med klaveret i centrum. Hans musik var koncentreret og beskeden, men hans sans for melodier med fransk atmosfære kunne fyldes med en humor og en ironi, som var både kærlig og skæv.

Har Satie-eksperten Nicolas Southon nu ret i, at få komponister har været så populære og samtidig så miskendte? Det er rigtigt, at Saties musik skjuler sig bag masker, billeder og anekdoter, men hans tanker og ideer lever alligevel åbent.

Hvem kan ikke finde alvor bag den sarkastiske humor? Vurdér selv med dette fortræffelige dobbeltalbum, som serveres i en nydelig bogform. En fin gaveidé til frankofiler og alle, som vil kunne værdsætte musikalske vittigheder med alvor bag (Harmonia mundi HMC 902017, to cd'er).

Anmeldelse: Ariadne på Naxos (Operaen på Holmen)

16-11-2009: Eminente sopranpræstationer får Strauß’ opera "Ariadne på Naxos" til at gnistre og lyse af intensitet.

Læs artikel

Anmeldelse: Brahms: Klaverkoncert nr. 1

06-01-2012: Intet sted får fraserne lov til at passe sig selv på denne liveindspilning af Brahms' første klaverkoncert med det italienske klaverikon, Maurizio Pollini. Læs artikel

Anmeldelse: Anna Netrebko: Live at the Metropolitan Opera

05-12-2011: Et tilbageblik på Netrebkos ni første amerikanske år. Læs artikel

Anmeldelse: Rolando Villazón: La Strada

05-12-2011: Filmsange propfulde af store følelser og forsmået kærlighed Læs artikel

Nyhed: Der er stadig købere til klassiske cd'er

30-12-2009: Klassisk musik har det bedre på cd end de fleste andre genrer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på musik.guide.dk
Loading...